Selasa, 3 November 2015

Nak Kahwin Muda!!!



Mejoriti remaja masa kini ingin kahwin di usia muda.  Tahukah anda bahawa kahwin itu tidak semudah yang disangka.

 Perlu fikir dan menilai dari pelbagai aspek sebelum dan selepas berkahwin

Sebagai hamba Allah kita kena yakin bahawa setiap orang Allah sudah tentukan jodohnya.

 Risau jika dengan tergesa-gesa boleh menyebabkan pilihan itu  nanti hanya berlandaskan nafsu dan hanya mementingkan diri sendiri

Ayuh kita lihat pandangan Aiman Banna mengenai kawin itu muda.
(tekan di bawah)

Rabu, 28 Oktober 2015

BUNUH DIRI


Berkata Nabi saw, Allah berfirman, "Dia telah mendahului Aku dengan mencabut nyawanya sendiri, maka haram baginya syurga Aku"

Bunuh diri mencabar hukum Allah. Mencabar kekuasaan Allah. Maka Allah melaknat  diri mereka dan wajib haram syurga atas diri dia.

Tiada siapa yang layak membunuh nyawa orang lain, mengambil nyawa sendiri melainkan Allah kecuali Qisas iaitu bunuh balas sebab itu adalah hukum perintah dari Allah sendiri.

Segala masalah ada penyelesaian. Kebiasaanya di media massa sentiasa memaparkan perbuatan ini dengan asbab CINTA, STRESS dan  lain2. Cinta usah dibawa main. Sekali terjebak, padah menimpa bak kata org luka di jari bisa hilang namun luka dihati tetap ada. Ada orang boleh menjalaninya dengan tabah, ada orang dengan jiwa yang negatif. Sebab itu Islam telah menggariskan cara untuk bercinta yang halal.

Ingat pesan orang tua jika marah ambillah wuduk, solat sunat dua rakaat, minum air dan tidur. Mohon pada Allah agar diberi ketenangan insyaAllah Allah pasti akan bantu


KEEP CALM!!!

#janganjadibangang
#jagasolat
#ngadupadaAllahadalahlebihbaik
#setiapmasalahadapenyelesaian



Sabtu, 5 September 2015

maka aku bangkit


ya, aqu gemar ponteng sekolah, keluar sana sini tanpa pedulikan pelajaran aqu, aqu pernah berfikir bahawa pempuan itu akhirnya kedapur jua.
Dahulu aqu pernah terfikir bahawa aqu tidak akan ke kemana selepas spm dan kemungkinan aqu akan terus ke pondok untuk pljran agama.

Tapi aqu bangkit.

 aku bangkit setelah aku dicemuh oleh orang disekiling ku.
aku bangkit setelah aqu alpa dgn pelajaran.
aku bangkit setelah aqu melihat kedua ibu bapaku.
aku bangkit apabila aqu sedar aqu ini insan yang berguna.

aqu berusaha utk membuktikan kpd org siapa aku, kerana aku sudah bnyak bersabar dgn kata2 kosong org2 disekilingku. keyakinan,  kesabaran, tangisan dan ibadah aku membuatkan aku berjuang utk bangkit kan diri aku.

Alhamdulillah kini aqu berjaya utk melanjutkan pljran aqu setelah aqu bangkit.

Diploma Graphic Design.



Pengajian Malaysia (pilihan raya)


NUR FARHANA BINTI MOHAMAD SAH 
(19DRG15F1024)
NUR AIDILLAH BINTI SELAMAT 
(19DRG15F1038)
NUR AMIRAH BINTI ABDUL AZIZ 
(19DRG15F1026)
NOR FARAH ADILLA BINTI KAMARUZZAMAN 
(19DRG15F1045)


PILIHAN RAYA 

DEFINISI PILIHAN RAYA
-Pilihan raya ialah pemilihan umum ke atas seseorang untuk sesuatu jawatan dan pemilihan ini dibuat menerusi undi sesebuah perkumpulan atau konstituen berperlembagaan. Pilihan raya melibatkan dua pihak iaitu orang yang dipilih dan kumpulan pemilih. Ini bermakna pilihan raya melibatkan perbuatan memilih sesuatu atau seseorang untuk sesuatu jawatan atau kedudukan yang dilakukan secara terbuka oleh sekumpulan orang. Pilihan raya tidak semestinya dikaitkan dengan politik kecuali pemilihan yang bercorak politik. Dalam kajian ini pilihan raya adalah merujuk kepada proses memilih ahli-ahli Dewan Perundangan iaitu Dewan Rakyat dan Dewan Negeri yang diadakan lima tahun sekali di Malaysia.



FUNGSI PILIHAN RAYA
-Antara fungsi-fungsi pilihan raya ialah:  
1. Cara rakyat memilih dan mengawal wakil-wakil mereka. Walaupun proses ini sangat kompleks dan ada yang berhujah bahawa rakyat setakat memilih calon-calon yang telah ditentukan oleh parti-parti politik, namun fungsi ini masih bererti dalam sistem demokratik. Dalam erti kata lain rakyat boleh memilih antara calon-calon alternatif yang bertanding. Kawalan ke atas wakil ini juga mengambil bentuk kuasa pengundi untuk menarik balik sokongan mereka keapda wakil (atau parti) dalam pilihan raya yang akan datang.  
2. Sebagai saluran penyertaan politik untuk masyarakat dan melaluinya boleh menimbulkan perasaan kekitaan dan perkongsian, perasaan menganggotai sesuatu sistem politik dan perasaan tanggungjawab terhadap peraturan-peraturan, dasar-dasar dan perjalanan sistem politik itu.  
3. Sebagai satu bentuk komunikasi antara yang memerintah dengan yang diperintah dan melaluinya memungkinkan pembuat-pembuat dasar berasa sensitive dan responsive kepada tuntutan-tuntutan politik.  
4. Untuk mengesahkan mereka yang memegang kuasa. Melalui pilihan raya pemerintah boleh mendakwa dirinya sah dalam erti kata ianya diterima oleh rakyat. Tidaklah memeranjatkan, umpamanya, bahawa ketua-ketua tentera yang merampas kuasa di Greece pada tahun 1967 terus mengadakan pilihan raya pada tahun 1968. Begitu juga dengan Iran pada tahun 1979 selepas Ayatollah Khomeini merampas kuasa daripada Syah Pahlavi atau dengan rejim-rejim tentera – Autokratik seperti rejim Zia ul Haq di Pakistan, Hussain Mohd Ershad di Bangladesh atau Ferdinand Marcos di Filipina. Mulai awal 1991, dengan runtuhnya kekuasaan dan kesahan parti-parti komunis yang memerintah Soviet Union dan negara-negara Eropah Timur, agenda politik terpenting di negara-negara tersebut ialah mengadakan pilihan raya untuk mendapatkan pemerintah yang diterima oleh rakyat.

SISTEM PILIHAN RAYA
-Proses pilihan raya melibatkan perkara-perkara berikut:  
a. Bahagian pilihan raya yang hendak dipertandingkan. Bahagian-bahagian pilihan raya yang hendak dipertandingkan telahpun dipersempadankan oleh SPR, samada bahagian parlimen mahupun bahagian negeri. Bagi setiap buah negeri senarai penuh nama-nama bahagian parlimen dan negeri bagi setiap buah negeri beserta dengan nombor kod tiap-tiap bahagian pilihan raya adalah seperti yang akan ditetapkan oleh SPR. Belah bahagi daerah mengundi dan persempadanan semula bahagian pilihan raya dilakukan dalam tempoh empat bulan. Urusan persempadanan semula bahagian-bahagian pilihannraya dalam tempoh 8 bulan (tidak melebihi 2 tahun).  
b. Daftar pemilih yang hendak digunakan Daftar pemilih merujuk kepada daftar pemilih yang terakhir disahkan oleh SPR. Daftar pemilih yang digunakan disediakan khas dalam format yang boleh difahami oleh semua pihak. Data pemilih yang disusun, disemak dan dicetak dengan kemas dan teratur, boleh dibeli mengikut bahagian-bahagian pilihan raya yang hendak dipertandingkan.

SURUHANJAYA PILIHAN RAYA (SPR)
Antara fungsi SPR dalam melaksanakan pendaftaran pemilih pilihan raya adalah: 
i. Menyempurnakan proses pendaftaran pemilih dan penyemakan daftar pemilih dalam tempoh 6 bulan. 
ii. Menerima dan memproses setiap borang permohonan pendaftaran dalam tempoh 5 minit. 
iii. Menyemak nama di dalam daftar pemilih dalam masa 2 minit. iv. Membuka sekurang-kurangnya satu pusat pendaftaran bagi setiap daerah mengundi kecuali di kawasan bandar. 
v. Menyelesaikan kes-kes tuntutan dan bantahan dalam tempoh 1½ bulan. Daftar Pemilih Semasa “Daftar pemilih semasa” adalah daftar pemilih yang terakhir disahkan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya untuk diterima pakai dalam sebarang pilihan raya yang berlangsung selepas pengesahan daftar berkenaan atau bagi sebarang tugas Suruhanjaya Pilihan Raya seperti penyemakan dan gerakan pendaftaran pemilih atau penyusunan semula daerah-daerah mengundi, lokaliti dan sebagainya. Pengesahan ini diwartakan dan berkuatkuasa sehingga warta itu dibatalkan. Suruhanjaya Pilihan Raya juga membuat pengumuman menerusi media massa setiap kali sesuatu daftar pemilih itu disahkan untuk diterima-pakai.  






Rujukan:
http://eprints.utm.my/2764/1/75014.pdf
https://www.youtube.com/watch?v=jGl3zJm3OIg
https://www.youtube.com/watch?v=EPrGdZBFVHc
https://www.youtube.com/watch?v=jj3dOkmS4tU
















Rabu, 22 April 2015

tips vaseline



Kegunaan dia time;

1.bibir korang kering. Cara nyer ambil berus gigi, gosokkan pada bibir sampai rasa lapisan kulit mati tuh hilang pastuh cuci. Dh lap kering2, telakkan vaseline nie kat bibir. Buat sebelum tidur2.tumit kaki pecah. Cara nyer rendam kaki dlm air panas dlm 2 ke 3 minit supaya kerak kaki tuh lembut.lap kering2, telakkan vaseline nie kat tumit korang pastuh pakai stokin. Buat sebelum tidur.Kena konsisten buat benda nie. Ambil masa sedikit utk pulih.selamat beramal.‪#‎selamatmencuba‬‪#‎vaseline‬

Ahad, 19 April 2015

tips untuk penjagaan muka


assalam'mualaikum sahabat, ermmm mira hari nie nak share kat korang how do i maintain my face. mira nie x putih pun, biasa2 jer. cuma mira control sikit muka drpd banyak jerawat. putih x semestinya dia tuh sucikan?? fikir sekejap, hehe

let's start from the beginning of the morning,
bangun pagi around 6am (becouse i'm muslim, nak solat subuh) first thing yg mira akan buat ialah cuci muka lama2 sikit biar rata, tak kisah apa jenis produk (mira guna clean & clear). tips mira, mira lebih suka cuci muka guna berus biar rata, jerawat pun susah nak tumbuh. contoh di bawah:-




mana nak dapat berus tuh? ermm kalau ada instagram follow `RHGBEAUTYPRODUCT` kat sini dia jual murah siket dri ig yang lain. harga around 40. dulu ada sales harga dia 35, but now dh close sales dia.

kemudian mira ambil wuduk, n ready to pray. lepas solat confirm kita akan bersiap utk keluar so mira akan guna produk di bawah. ianya cuci tau.


kenapa mira guna nie, sbb dia buat muka kita jadi moise, segar. next mira guna pelembab seperti dibawah


n than gunalah apa2 krim kat muka kita nie like BB cream or what ever.hehe. kalau mira, mira guna 

skinbranded by jannalawwa

untuk pengetahuan korang mira bukan jenis pakai bedak, sbb kebanyakkan bedak mempunyai kandungan yang tidak berapa elok pada kulit kita sebenarnya. senang kata ianya merosakkan kulit muka kita.

ok bila dah balik dri keluar, (haha kelakar ayat dia) mira ambil air suam( air from water heater) agak2 panas sikit. bersihkan muka guna air tuh jer. kemudian lap muka bersih2. mira ambil minyak zaitun


mira letakkan pada muka rata2, biarkan selama 5 or 15 minit tujuan untuk kembalikan kelembapan muka setelah berjemuran di bawah matahari. mira cuci guna pencuci muka yg first2 sekali mira guna tuh bersama berus sekali. seterusnya letak pelembab muka.

before sleep,
mira akan cuci muka again guna pencuci mira yg second tuh supaya bila kita tidur muka kita dalam keadaan moise gitu..

selesai seharian.

butttttttt bila mira free time, mira akan buat petua nie

telur kampung

telur kampung

hah, mana nak cri nie??? hehe. kalau mira ambil kat reban ayam jer sbb ayah mira bela ayam kat kampung. kalau korang nk guna telur biasa pun boleh, but khasiat nyer x sehebat telur kampung.

cara dia, mira asingkan putih telur n kuning telur. putih telur tuh mira godak(kacau) sampai berbuih. bila dh banyak buih tuh kuar, mira ambil buih2 tuh letakkan pada muka. so muka kita akan nampak buih2 tuh melekat pada muka. klik sini kalau nak tau khasiat putih telur pada muka.

kemudian yang kuning telur tuh kacau rata letakkan pada rambut sampai betul2 kering baru bilas, ianya akan berbau dn rambut akan keras, nak cantik kan kena lah berkorban. sudah bilas tuh, letak syampoo pula biar rambut tuh wangi siket.nak tau khasiat kuning telur pada rambut klik sini.


madu

madu

cara nyer, letakkan pada muka sehingga rata. biarkan selama 10 minit, kemudian bilas. khasiatnyer klik disini.




Selasa, 14 April 2015

ringan di mulut, tetapi berat di timbangan

Kalimatan Habibatan

Hadis Abu Hurairah r.a katanya:
Rasulullah s.a.w bersabda: Dua kalimah yang ringan di mulut, tetapi berat di timbangan, serta disukai oleh Allah Yang Maha Pengasih iaitu سُبْحَانَ اللَّهِ وَبِحَمْدِهِ سُبْحَانَ اللَّهِ العَظِيمِ (HR:Muslim)






pendam


setiap manusia akan menghadapi dugaan dri Allah dan setiap menusia ada cara yang tersendiri untuk menyelesaikannya.

disini mira nak share how solve this problem. ermmm x lah sehebat mana pun, but boleh diamalkan kot. :)

ini cara mira/ tips mira....

jika mira ada masalah dengan orang lain mira akan cakap dalam hati or pergi ke tempat lain, dn luahkan sorang2. cakap seperti kita sedang bercakap dengan org lain. insyaAllah perkara itu akan hilang. dalam masa yang sama kita sedang mengadu pada Allah (tanpa kita sedari). tapi kita kena ingat, jangan sekali2 luahkan ketika kita dalam bahaya. contoh ketika memandu, it's very dangerous, sebab ia berkaitan dengan emosi, takut2 nanti terketan minyak kereta lebih sebab geram sangatkan. hehe

other options is, cerita dekat org yang biasa dengan kita. contoh, kalau masalah keluarga, cerita dengan ahli keluarga yang rapat sahaja (pilih yang sporting sikit). kalau masalah kawan, ceritalah dengan kawan (kawan yang rapat dengan kita sahaja).

apa pun mira nak ingatkan, kita jangan pendamkan sesuatu dalam hati kita. sebab bila kita pendam lama2, masalah itu datang kembali, automatik kita akan jadi pendendam, hah disitu nanti keluarlah sikap buruk kita. itulah salah orang kita sekarang nie terlalu pendamkan perasaan. bahaya tau, boleh hilang kawalan nanti. silap cara, boleh sampai memudaratkan orang lain. fikir sebelum melakukan tindakan ye :) :) :) senyum lebih2 sikit.




Isnin, 13 April 2015

hijab



tips anak soleh






assalam boy, nak jadi anak solehkan mira ada baca satu blog nie tentang tips anak soleh, so tak salah kan kalau kita share bersama :) kita muhasabah diri. adakala tak 100% kita akan dapat lakukan. tepuk dada tanya iman.

percayalah setiap kebaikan akan ada dugaan. sabar dn terus bersabar. ini adalah cara Allah menguji kita, syaitan akan sentiasa mengganggu. lakukan perlahan2, insyaAllah semuanya akan mudah.


1. Sentiasa Hormat Dalam Apa Jua Emosi

Bersikap hormat dalam keadaan apa jua emosi sekali pun. Mungkin kita pernah marah, pernah kecewa, tetapi perasaan itu sebaik-baiknya tidak mengurangkan rasa hormat kita kepada kedua-dua ibu bapa kita.
Tetap tenang dan tetap bijak menjaga emosi dengan baik

2. Jangan membantah apabila ada pendapat yang berbeza.

Pendapat perlu disampaikan dengan cara yang halus dan sopan, bukan dengan keras. Beza generasi, beza usia, beza pengalaman membuatkan ruang perbezaan semakin luas.
Jangan bersikap kasar dengan mengeluarkan perkataan yang tidak sopan. Tetaplah menjaga etika dengan mereka.

3. Jangan Meninggi Suara

Bagaimana sekalipun perasaan kita pada masa itu, jangan berteriak, membentak, bersuara dan bernada keras dalam berbicara dengan ibu bapa.
Ya, memang sangat susah mengendalikan emosi ketika marah, tetapi cubalah lakukan dengan baik. Insyaallah, semuanya dapat diatasi dengan baik.

4. Menjaga Hati Ibu Bapa Dengan Selalu Meminta Izin

Meminta izin dan mencium tangan ibu bapa sebelum pergi atau selepas pulang. Kita menerapkan hal ini berdasarkan apa yang ibu bapa kita ajarkan sewaktu kita masih kecil dahulu.
Kita pasti dapat merasakan kesan positif hasil tabiat ini.

5. Jangan Pernah Memarahi

Jangan sesekali memarahi ibu bapa walaupun ada yang kita rasakan tidak betul pada mereka. Teguran mesti disampaikan secara sopan. Mengapa perkara ini disampaikan berulang kali?
Kerana ia sangat penting untuk kita jaga. Jangan sesekali membentak mereka meskipun mereka di pihak yang salah.

6. Jangan Berleter Kepada Ibu Bapa

Jangan mengajari, menasihati atau memberi ceramah kepada ibu bapa. Apabila mahu memberi pandangan atau ibu bapa meminta pendapat kita, perlulah memberikan dengan sopan dan berhikmah.
Mungkin banyak perbezaan pandangan, pendapat, pengetahuan dalam banyak perkara yang tidak mungkin pernah sama. Tetapi mereka berhak bagi mendapatkan cinta dan sayang dari kita.

7. Jangan Menyampuk Perbicaraan

Jangan sekali-kali menyampuk perbicaraan ibu bapa. Ini etika asas yang mesti difahami secara betul. Jika etika ini kita terus lakukan hingga dewasa, ini akan menjadi nilai yang baik.
Kita tahu bila sepatutnya bercakap dan bila kita perlu memerhatikan dengan baik.
Kebolehan mendengar dan memerhati dengan baik jarang dimiliki oleh kebanyakkan orang. Sebahagian besar hanya pandai dalam hal percakapan, tetapi cukup runsing apabila perlu mendengar dengan baik percakapan orang lain.

8. Menjaga Hati Ibu Bapa dengan mendahulukan mereka

Tatacara lain adalah sikap sehari-hari iaitu mengutamakan atau mendahulukan ibu bapa dalam segala aktiviti seperti memberikan tempat duduk, memulakan makan minum dan sebagainya.
Akhlak ini jarang kita dapati pada jiwa anak muda hari ini.

9. Jangan Sesekali menyentuh kepala Ibu Bapa

Jangan sesekali menyentuh kepala ibu bapa apabila sedang berhadapan atau berkomunikasi kecuali untuk tindakan tertentu seperti memotong rambut.

10. Menjaga Hati Ibu Bapa Bila Berhadapan dengan mereka

Apabila berhadapan dan berbicara dengan ibu bapa mesti bersikap sopan, tidak bercekak pinggang, tidak melutut, tidak bersuara keras dan membentak.

11. Membantu Tanpa Diminta

Apabila melihat ibu bapa dalam kesusahan seperti mengangkat beban berat dan mengerjakan pekerjaan berat lain, tanpa diminta kita sepatutnya segera membantu.
***
Apa yang tercatit diatas adalah 11 langkah mudah dan berkesan untuk menjaga hati ibu bapa kita. Ia hendaklah dipraktikal dan rasailah perubahan hubungan kita dengan ibu bapa, mudah-mudahan dapat mengeratkan lagi hubungan kasih sayang kita dengan ibu bapa.


Ahad, 12 April 2015

hijrah keduaku...


entah kenapa sejak kebelakangan ini mira rasa takut sangat bila dikaitkan dengan bab agama. ya dulu mira selalu join kawan2 usrah rajin ikut orang dengar ceramah, adakala rajin bertahajud rasa diri ini sangat tenang dan kata2 yang mira keluar sangat memuaskan. rasa diri ini menjadi orang yang baik. seperti iman mula bertambah bercurahan. ikut jer apa kawan buat.

namun ianya tidak berkekalan kerana makin umur mira meningkat makin jauh mira tersasar. itu semua kerana kawan juga. segala yang mira buat ketika dahulu ditinggalkan begitu sahaja. sebab berkawan dengan kaki enjoy. jiwa mula tidak tenteram. adakala ibadah mira pergi begitu sahaja. iman terlalu kurang seperti fon yang tidak di charge.

betul kata orang berkawan dengan orang baik maka jadi baik, berkawan dengan orang enjoy hidup pun jadi enjoy.

sekarang mira cuba untuk dapatkan kembali aura positive itu kembali, tapi dugaan yg dihadapi semakin berat tidak seperti dahulu. mira sangat takut bila orang kata kiamat itu makin hampir. mira sangat takut bila fenomena luar biasa berlaku. mira sangat takut pada petir. mira terlalu takut bila orang berkata tentang kematian. mira cuba untuk dapatkan kembali aurat positive itu kembali dengan cuba menghampiri kawan2 yang dahulu bersama2 mira dahaga ilmu agama, but skrg bila mereka sudah bnyak ilmu yg mereka dapat. mereka seperti jauh untuk membantu mira. mira cerita story mira kat mereka n mira cakap "i need friend to help me". tapi mereka berdiam sahaja.




kalau dahulu mira ada teman untuk diluahkan dan membantu tapi sekarang dia sudah pergi tanpa khabar berita sejak 2 tahun yang lepas.

segalanya semakin sukar, mira cuba dapatkan kembali buku2 novel yang menarik untuk kembali memberi inspirasi dalam mencari jalan keredhoan Allah antaranya




buku ini sangat menarik. 

sekarang mira kerja di kedai tudung, disebelah kedai tu ada kedai orang tabligh. isteri dia nama ila. kak ila nie banyak sangat cerita tentang dakwah dia kat mira. kadang kala curi2 masa dengar cerita dia. mira harap cerita dia juga dapat memberi keyakinan untuk terus berhijrah.

sahabat sekalian doakan mira agar hijrah mira kali ini benar2 dari jiwa mira sendiri, bukan ikutan mana2 pihak. amiin. semoga amirah di jalan yang benar. diri ini masih memerlukan sahabat untuk bimbingan bersama.

                                     

siapa dia?


sorry friend sebab mira tak pernah story kat korang pasal sik dia. coz  I'm not sure yang dia jodoh mira. emmm how i know him? mira knl from my friend, dia cousin kwn mira.

                                                

percaya atau tak, kami x pernah face to face. cuma mesej sahaja, tuh pun x lama hanya bulan puasa sahaja sebab cuti. asal orang kedah, pertengahan form 1 dia study di luar negara sampai sekarang lebih kurang 5 years. umur dia tua setahun dri mira. kira nyer kita org dh berkenalan 5 tahunlah.

                                     

he very take care about me when he returned, mira x tau nak share apa lagi tentang dia sbb kami terlalu jarang berhubung. ini pun dah dua tahun dia x email mira. I did not know he was still alive or not. hanya berdoa pada Allah agar Allah melindunginya. but I'm still waiting.

                                                      

what a sweet moment?
haha, time dia kirim duit kat cousin dia, suruh belikan mira fon baru sebab dia nak berterima kasih kerana selama ini mira banyak bersabar dalam penantian ini. dalam diam2 fon tuh mira bagi kat mak mira.hehe.

                                               

sebagai balasan untuk dia, mira ada dapat vaucher dari bisnes yang mira buat, mereka bagi diskaun set jam tawaf. so mira pon beli guna voucher yang mira dapat tuh, but kena tambah duit sikit lah, tak banyak pon. jam tuh nanti mira nak hadiahkan bila dia balik nanti.

                                                   

apa pun jodoh Allah yang tentukan, mira hanya mampu berdoa. sampai sekarang mira masih x lihat wajah nyer bila sudah dewasa. bila diminta gambar, hanya gambar ketika dia masih kecil diberi. hehe. ketegasan dn agamalah mira pilih dia. ingat kawan biasa itulah yang akan membuat ia menjadi luar biasa.